ثبت شرکت سهامی عام
نوع دوم شرکت های سهامی ، شرکت سهامی عام می باشد که موسسین آن به دنبال اهداف کلان و بسیار بزرگتری هستند. شرکت های سهامی عام عموما موقعی به ثبت می رسند که موضوع فعالیت شرکت به نحوی باشد که انجام آن نیازمند صرف هزینه های سنگین و سرمایه کلان باشد . غالب این شرکت ها فعالیت های ملی و فرا ملی دارند و یا فعالیت هایی انجام می دهند که از عهده سایر انواع شرکت ها به دلیل سرمایه کم بر نمی آید . از انواع این شرکت ها می توان به موسسات مالی و اعتباری بزرگ و بانک ها ، شرکت های پتروشیمی و نفتی ، شرکت های نیروگاهی و استخراج معادن و ... اشاره نمود .
شرکت سهامی عام با مشارکت 5 نفر به عنوان اولین موسسین در ابتدا به ثبت می رسد و پس از آن با فروش سهام و عرضه آن به عموم مردم سرمایه مورد نیاز خود را بدست می آورند. سرمایه های اندکی که مردم ادغام به تهیه و خرید آن می نمایند به سرمایه کلان شرکت منتهی شده و به آنها اجازه می دهد تا موضوع فعالیت شرکت را با قدرت به پیش ببرند. سهامداران شرکت های سهامی عام به میزان سرمایه خود در شرکت سهیم هستند و از سود و زیان آن بهره برده و به همان میزان نیز مسئول تعهدات و قروض شرکت می باشند. نقل و انتقال سهام نیز در شرکت های سهامی عام آزاد بوده و نیازی به کسب اجازه برای انتقال سهام در بین سهامداران نیست .
شرکت های سهامی عام باید مطاابق با آئین نامه نام گذاری شرکت ها انجام پذیرفته و عبارت سهامی عام قبل و یا بعد از اسم شرکت در تمامی مکاتبات و سرفصل های شرکت باید بصورت دقیق و خوانا آورده شود .
5 میلیون ریال سرمایه اولیه مورد نیاز برای شرکت سهامی عام می باشد تا بتواند به ثبت برسد . برای این منظور باید 35% از سرمایه توافق شده را در حساب شرکت سپرده نمایند. سهامداران می توانند سهم سرمایه خود را برای شرکت بصورت غیر نقدی تعهد ننمایند برای این منظور باید مدارک مالکیت و یا خود اشیاء تعیین شده برای آورده غیر نقدی به نزد بانک عامل برده شده و گواهی مهر و موم شده مبنی بر تایید مدرک و گرو آن نزد بانک را برای لحاظ نمودن در سرمایه شرکت و مدارک شرکت را به اداره ثبت شرکت ها با ارائه سایر مدارک ارسال نمایند .
بیشتر تامین سرمایه شرکت سهامی عام باید از طریق فروش سهام به مردم اتفاق بیافتد . حداقل 51% از سرمایه شرکت سهامی عام را باید مردم تامین نمایند . حال اگر بنا به هر دلیل میزان سرمایه شرکت در هر زمان از حداقل تایین شده کمتر شود باید بلافاصله حداقل سرمایه مورد نیاز جبران شود در غیر اینصورت باید شرکت به یکی از سایر انواع شرکت ها تغییر وضعیت بدهد . اگر این موضوع اتفاق نیافتد هر کدام از سهامداران می تواند با ارائه مدارک محکمه پسند انحلال شرکت را از مراجع قضایی درخواست نماید .
با تهیه اظهارنامه و اساسنامه و دریافت تاییدیه تمامی سهامداران باید اعلامیه پذیره نویسی آماده شده و با امضاء کلیه سهامداران برای اداره ثبت شرکت ها ارسال شود .
تفاوت شرکت های سهامی عام و خاص
شرکت های سهامی خاص و عام هر چند هر دو از نوع سهامی می باشند ولی تفاوت های چشم گیری با هم دارند از جمله :
- تامین سرمایه شرکت های سهامی خاص توسط موسسین و تامین سرمایه شرکت های سهامی عام از طریق فروش و پذیره نویسی سهام به مردم انجام می پذیرد .
- صدور اوراق قرضه تنها در شرکت سهامی عام ممکن است .
- نقل و انتقال در شرکت سهامی عام آزاد است و در شرکت سهامی خاص با نظر مجمع عمومی و یا هیئت مدیره می باشد .
- عرضه سهام در بورس فقط اختصاص به شرکت های سهامی عام دارد .
- برای ثبت شرکت سهامی عام حداقل 5 و برای ثبت شرکت سهامی خاص حداقل 3 نفر باید شریک شوند .
- در نام گذای در شرکت های سهامی خاص عبارت سهامی خاص و در نام گذاری شرکت سهامی عام عبارت سهامی عام باید آورده شود و این موضوع باید در تمامی اوراق و اسناد و سربرگ های شرکت نیز رعایت شود .