ثبت شعبه و نمایندگی خارجی شرکت
چنانچه یک شرکت ثبت شده خارجی تمایل فعالیت در ایران راداشته باشد این کار از طریق ثبت شعبه یا نمایندگی در ایران امکانپذیر می باشد . شعبه بر عکس نمایندگی از خود اختیار چندانی ندارد و کاملا تابع شرایط تعیین شده شرکت اصلی می باشد .در ضمن تمامی مسئولیت های حقوقی شعبه بر عهده شرکت اصلی بوده و حتی کارکنان و مدیران شعبه نیز توسط خود شرکت استخدام می شوند و کلیه خدمات و شرایط فروش این شعبه تابع شرکت اصلی است همه سیاست ها و خط مشی ها، نحوه فروش ، نوع خدمات ، قیمت و ... همه و همه توسط شرکت اصلی تعیین و به این شعبات ابلاغ می شود .
اما تفاوت شعبه با نمایندگی در این است که نمایندگی یک شخصیت کاملا مستقل است که با امضاء قراردادی نمایندگی انجام بخش و یا قسمتی از فعالیت ها و وظایف شرکت اصلی که هم می تواند داخلی باشد و هم خارجی را عهده دار می شوند . هرچند بسیاری از نمایندگی ها در انجام سیاست ها و خط مشی های خود شرکت اصلی را الگو قرار می دهند ولی الزامی به دنبال کردن سیاست های شرکت اصلی را ندارند . به عنوان مثال شرایط فروش ، قیمت ، خدمات پس از فروش و تخفیف های اعلامی همه برگرفته از شرکت های اصلی است ولی در صورتی که نمایندگی تمایلی به اقتباس آنها نداشته باشد نمی توان به آن خرده گرفت .
با عنایت به موارد فوق هر شرکت خارجی که فعالیت متناسب با سیاست های جمهوری اسلامی ایران داشته باشدمی تواند در ایران صاحب نمایندگی و یا شعبه باشد . فعالیت این شرکت ها در ایران باید تابع قانون تجارت و قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران باشد .
شرکت های خارجی برای تاسیس نمایندگی در ایران باید یک متقاضی در ایران داشته باشند .یعنی شرکتی ثبت شده در ایران طی یک قرارداد و با مدت زمان مشخص اقدام به دریافت نمایندگی آنها در ایران می نماید . این نمایندگی خدمات و فروش محصولات شرکت مادر را در ایران انجام خواهد داد ولی در خصوص نحوه فروش و خدمات مختار بوده و فقط از یکسری از قوانین و خواسته های شرکت اصلی پیروی خواهد نمود . مدت زمان این نمایندگی را مطابق با قرار داد مشخص می کنند و با پایان قرارداد همکار ی آنها در صورت عدم تمدید پایان خواهد یافت .
در صورتیکه که شرکت اصلی تمایل به تاسیس شعبه در ایران داشته باشد باید تمام هزینه های تاسیس و نگهداری و تعمیرات را عهده دار شده و تمامی مدیران و کارکنان را خودشان انتخاب و استخدام نمایند . این شعبه تابع کامل قوانین و مقررات جمهوری اسلامی و قانون تجارت ایران خواهد بود ولی از سیاست ها و خط مشی ها ی شرکت اصلی برای انجام خدمات پیروی خواهد نمود. مدت اعتبار این شعبه در ایران مادامی است که شرکت مادر تمایل به داشتن این شعبه را داشته باشد و مدت زمان مشخصی برای آن قید نشده است .
تاسیس شعبه خارجی در ایران به این ترتیب است که تمامی مدارک و مستندات شرکت خواهان با تایید وزارتخانه ها و یا نهادهای ذی ربط ایران در آن کشور تهیه و پس از طی مراحل قانونی و تایید کارشناسان دادگستری و انجام مراحل ثبت در جمهوری اسلامی ایران مطابق با قانون تجارت و ثبت شرکت ها اقدام به تاسیس شعبه بنمایند .